top of page
Search
  • aminakonategallery

Naslov : Što me inspirira ?

Updated: Apr 14, 2023

Vjerojatno smo svi koji se bavimo nekom vrstom umjetnosti, na svakom koraku, često na izložbama, u ateljeu, galeriji, od prijatelja, posjetitelja ili pak u intervjuima čuli to tako naizgled lako i naivno pitanje a to je "Gdje crpite inspiraciju"?

I onda pomisli., pa da, znala sam! Sve je to ok, ali šta sad reći, kad je zapravo teško na to pitanje odgovoriti, iako ste bili spremni na to pitanje.

Meni osobno je teško na to pitanje odgovoriti jer u mojih već skoro 20 godina stvaranja, niti sam isto razmišljala kao sada , iskustva su se mijenjala, prolazila sam kroz različite osjećaje, i poglede na život, i drugačije sam doživljavala svoje slike . Način života se mijenja, događaji u našoj sredini, svijetu, mijenjamo se i mi, a tako i paralelno moje slike i način na koje gledam svoje slike, tu se događaju nove priče, motivi i sve se može promijeniti u trenutku ... Ali opravdano je da onaj koji pita, vjerojatno želi ili započeti komunikaciju sa autorom, iz puke znatiželje, ili ga zaista zanima odgovor...

E pa sad, bez obzira na razloge pitanja "Šta me to inspirira" u mom slučaju sve je relativno, kako kod koga. Moj trenutak neke ideje, ponekad dođe nenajavlljeno, a ponekad se razvija mjesecima neka ideja ... Ali recimo, sasvim druga stvar je kad se prijavim na neki slikarski natječaj, i onda selektor ili organizator projekta, izabere zadanu temu, ili gdje se autorima na žiriranim skupnim izložbama ponude nekoliko ključnih riječi zadane teme. E onda se treba više vremena posvetiti traženju onog što bi me moglo nadahnuti , da se nađe poveznica na zadanu temu a da ono što me inspiriralo odnosno završni rad, ima suvislu priču simboliku , gestu, poveznicu ili snažnu poruku zadane teme.

Ne znam, ali Inspiraciju je zaista teško definirati jednostavno, jer može imati različita značenja za različite ljude i kontekste. Općenito, inspiracija se može opisati kao osjećaj koji vodi do stvaranja nečega novog i kreativnog, bilo da se radi o umjetnosti, glazbi, književnosti, ili nečem drugom.

Zatim moja razna životna iskustva, i svijet oko mene ,ili čak me može inspirirati rad nekog drugog umjetnika .Promatranje drugih umjetnina najučinkovitiji je način za stvaranje ideja za vlastite kreacije . To može biti nešto što čujem, osjetim ili doživim, a što me potakne da počnem stvarati. Osjećaj koji dolazi s trenutkom inspiracije često mi je kao neko snažno ili vrlo emotivno iskustvo. I jedva čekam da krenem u realizaciju svoje ideje na platno . Kad odlučim što ću slikati, bez obzira dali će to biti neki pejzaž, portret ili autoportret, bitna mi je skladna oku kompozicija, a bojama i oblicima određujem ritam slike. Sama ideja je najteža, i ona najduže vremena iziskuje, ali kad je ideja u glavi ,sve poslije ide malo lakše.

Često se kaže da je inspiracija samo jedan dio jednadžbe, a da je ostalo teški rad i upornost. Iako inspiracija može potaknuti početak nekog projekta, teški rad i trud koji se ulažu u stvaranje umjetnosti su jednako važni, ako ne i važniji, za uspjeh i ostvarenje kreativnog cilja.

Hvala dragi čitatelji što pratite moj blog , i podržavate moj rad.



#atelje#inspiration#artblog#artpost#artinspiration#inspiracija#atelieraminaart#painting#dreams#beyourself#beoriginal#pejzaž#umjetničkeslike#originalneumjetničkeslike#ljepotajeposvuda#artitswork#artisti#ljubiteljiumjetnosti

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page