top of page
Search
  • aminakonategallery

Što točno znači riječ COPYRIGHTED?

7 min. čitanja

O čemu pišem u ovom blogu i kome smatram da je namijenjen ?


Ovaj moj blog koji govori o neugodnom iskustvu i otkrivanju krađe jedne moje umjetničke slike , motiv ukradene slike je fotografija originala koja prikazuje portret Frida Kahlo , Osim mene pojavili su se još veliki broj slikara kojima su na isti način povrijeđena bila autorska prava. Kako je izgledala akcija uklanjanja prevarantice? , složnost i podrška umjetnika , kome je namijenjen blog? ,čemu služe certifikati? i koja je razlika između kopiranja i krađe?.

Umetnula sam link koji vodi na drugi blog koji objašnjava detaljno sva autorska prava.

(Slika u naslovu je samo predložak naslova i nije bila kopirana )

Autorica slike : Amina Konate Visintin


Kome preporučujem moj današnji blog ?

Svima preporučam ovaj blog kojima je zanimljiva naslovna tema .

Za iskusne i neiskusne slikare , za amatere ,samouke slikare, polaznike radionica, akademske slikare , sve koji se bave bilo kakvim profesionalno umjetničkim radom i stvaralaštvom ,a žele znati općenito više o krađama slika ili o opasnostima krađe koji se najčešće događaju nama i ostalim lokalnim umjetnicima .

Taj blog je ,za sve nas nezaštićene i oštećene slikare i umjetnike koji se osjećaju neugodno , ljuto i ogorčeno zbog onih osoba koje imitiraju i prodaju naša i vaša djela .Dosadili su mi samoprozvani i novonastali " talentirani umjetnici "koji se kite tuđim perjem i ne osjećaju se nimalo neugodno zbog svojih loših i lažnih predstava . Takve osobe donose neugodnosti ili štete sposobnim i kreativnim umjetnicima !


Što je " Copiright "?

Mnogi možda znaju odgovor , ali ja moram priznati da nisam baš sve odgovore znala i da sam puno novog doznala o mojim autorskim pravima , čitajući baš ovaj blog na kojeg vodi link ispod teksta ,

Tako da sam baš sve što mi je bilo na duši ,otvorila se i ispričala ono što mislim u vezi takvih krađa slika i kradljivcima istih. .

Da pišem o ovoj temi , potaknuo me ovaj zanimljivi blog kojeg sam upravo pročitala na ovom (linku ispod) i od srca ga preporučujem svima !

Osim čitanja , zaista bih voljela da se i vi otvorite i uključite u raspravu i da zajedno popričamo o toj temi , Tako će svatko tko pročita , imati širi pogled i naučiti više o vama, upoznati vas , vaše radove i vaša iskustva ,

Pozivam i iskusne umjetnike koji su upoznati sa problematikom kršenjem autorskih prava , pišite nam , recite sve što može pomoći i da zajedno pronađemo i druga korisna rješenja za riješiti probleme autorskih prava nas umjetnika ! Ne želim čuti od vas rečenicu " pametni su ovi što kradu " , to je možda nekom smiješno, ali bilo bi ironično da podupiremo lopove, zar ne ?


Za sve umjetnike koji žele znati koja prava imaju nad svojim dijelima u koje su uložili veliki trud , koji imaju ideje, mašte , i unose puno ljubavi ,znanja i vremena u kreiranju nečeg novog ,na ovom linku https://blog.dnevnik.hr/tutor/2005/03/199970/sto-je-copyright.htmlkojimožete pronaći sadržaj sa pitanjima i odgovorima što je Copyright ,a ima i još jako puno rubrika o toj temi .


Koja je razlika između kopiranja i krađe u umjetnosti ?


Mnogima je poznata rečenica slavnog Picassa .On je doista citirao: “Manji umjetnici posuđuju; veliki umjetnici kradu”.

Mnogi ljudi brkaju kopiranje s krađom. Kopiranje je točno imitiranje doslovno i umnožavanje tuđeg rada, a sa druge strane, krađa nije ništa drugo nego ponavljanje onih malih dijelova ideja koje već postoje da bi se to izgradilo u nešto novo što nikada nije postojalo..

Ja sam takva da me inspirira mnogo toga što me okružuje , nešto ili osjećam ili čujem pjesmu , neki citat , socijalne teme ... ali nije tajna da me inspiriraju i drugi slikari , čak poznam mnoge moje prijatelje i kolege slikare da su rekli da ih ja inspiram ,a tako i drugi slikari mene inspiriraju i ako tad možda i ukradem i jedan jedini mali detalj tuđeg djela , to treba da me inspirira na način da mi bude samo kao polazna točka za nešto sasvim novo , zanimljivo i prepoznatljivo ,dobro autentično napravljeno djelo sa kojim ću se ponositi i uživati u svom procesu stvaranja !

Jer to je užitak , dok stvaraš ,kad daješ cijelog sebe u to.

A najlakši način da preskočiš taj užitak je stvaranje kopije , jer iskreno šta će tamo nekom imitatorici tvoje emocije , mašta i trud ,ona ili on to nema u sebi i želi brzu lovu ,zaradu , želi ono što imaš ti pod svaku cijenu . Oni koji objavljuju tuđe radove pod svoje , žele priznanje , i podršku , neki brzu zaradu , ali svi takvi znaju samo kopirati i preći granice dobrog ukusa bez imalo savjesti.


Ponekad se osjećam kao Che Guevara , hahaha , jer volim govoriti i boriti se za pravednost i braniti nemoćne još od malih nogu . Pišem o osjetljivim temama za koje vidim da se premalo pišu, a ostaju neugodna mala javna tajna ili prerastu u trač , Ovakve teme se ne obrađuju koliko bi trebale ,barem mislim... Kolege umjetnici se žale kao i ja , ali sve ostaje samo u zraku. Problem je tu .. ali nitko neće ili nezna koja su njegova autorska prava da se suoči sa takvim trgovcima- muljatorima i imitatorima . Valjda je to simptomatično u malim sredinama ,da se javno ne priča o problemima i o svojim pravima . Stavi glavu u pijesak kao noj, jer se to ne događa tebi . A danas ako se desi meni, sutra se može desiti tebi, zar ne ?


Moje prvo neugodno iskustvo sa krađom slika dolazi od osobe koja nije umjetnica već trguje sa fotografijama slika tuđih radova slikara i zarađuje ?

Ja i još osmero umjetnika iz Hrvatske , Slovenije, BiH, USA i iz Novog Zelanda , osobno se ne poznajemo , ali pratim ih na društvenim mrežama , pratim i njihove izložbe i objave ,a i u istim smo grupama na mreži , Prije par godina imali smo jedno neugodno iskustvo, nelegalne prodaje naših umjetničkih slika , sa strane jedne ženske osobe koja je ukradene fotografije umjetničkih radova prodavala i objavila na svom web shopu i slala kupcima na njihove kućne adrese kao printane slike umotane u papirnoj roli . Mi svi zajedno imali smo naravno potpuno različite slike ali motiv slika nam je bio isti , Radilo se o portretima " Frida Kahlo ", koje je ženska osoba nudila kao ponudu na svom webu.




Otkrivena , istražena i otklonjena prevarantica !

Dan prije pregledavala sam sasvim slučajno i surfala internetom i tražila koje tagove mogu iskoristiti za svoje slike , i tako otkrila dok sam surfala internetom , jednu ženska osobu sa lažnim imenom (imala je pseudonim Frida a za to smo saznali u međuvremenu dok je trajala istraga), znači pod lažnim imenom na svojoj web stranici , krala je autentična , više manje poznata originalna djela brojnih lokalnih slikara iz cijelog svijeta, Sve fotografije radova koje je preuzela su imale zajedničke poveznice baš prepoznatljivog rukopisa izvornih autora , jak kolorit , stil pop art i motiv portreta " Frida " koje su se često pojavljivale u grupama koje pratim ,storyi na instagramu i općenito na prodajnim internetskim umjetničkim patformama. .


Dakle sve te slike ,u kojima se našla i fotografija mog rada , nudila je i printala je na rolani papir. Imala je web shop sa izraženim cijenama , i prodavala ih je u stranoj valuti za vrlo malo novaca .

Brzo sam reagirala, stupila sam u kontakt sa izvornim autorima , i pomoću tih nekoliko također oštećenih grupa umjetnika na društvenim mrežama, i par kompetentnih osoba koje smo zajedno pronašli na webu ,i u suradnji sa internet police složili smo se i udružili se da zaustavimo ilegalnu prodaju naših radova na njenoj stranici.

Internet police nas je za cca 5 dana obavijestio mailom da je ta njena stranica uspješno i totalno uklonjena , nakon detaljne istrage , što smo mogli i provjeriti . Detaljno su je istražili i uklonili ne samo zbog nas petero oštećenih , nego loš glas se daleko čuo , i mnogi umjetnici su odmah urgirali i prijavili krađe i svojih slika na toj stranici . Fascinantna mi je bila ta udruženost i složnost nas kolega umjetnika i brze i učinkovite reakcije internet policije ! <3


Naša sreća u nesreći je bila i ta što na njenoj web stranici nije uklonila naša imena i imena naših ateljea pored svake slike , ali je kršila naša autorska prava, ilegalnom prodajom bez našeg znanja , kontakta ili našeg pristanka , u ovom slučaju i za moj autorski rad ,kršila je također pravila privatnosti ,i zloupotrebila je sliku moje Fride , ime mog atelje za svoje nelegalne radnje prodaje njenim korisnicima koji su zamislite apsurda čak i ostavljali recenzije na njenoj stranici za moju sliku ! Znači njena je web stranica bila aktivna..

Zbog takvih lopova , a ima ih svakodnevno ,i svugdje u svim porama društva ...svaka od mojih slika originali i moji art printevi nastali su od mojih originala i imaju poseban Certifikat o autentičnosti , ovjeren , autorski potpisan, i pečatom otisnut na podlogama i ramama i naravno moj vidljiv vlastoručni potpis na prednjoj strani slike .

Pravo na certifikat odobren mi je napismeno od strukovne hrvatske likovne udruge HDLUR Rijeka čiji sam redovan član .


Šta je dozvoljeno ,a šta zabranjuje Copyraight ?

To ćete pronaći na linku Tutor.blog koji na jednostavan razumljiv način objašnjava točno riječ što znači " COPYRIGHT" i koja su autorska prava i još puno zanimljivih rubrika za svakog kreativnog umjetnika bio on amater ili profesionalac slikar, pisac , fotograf, plesač ili glazbenik .

Znam od ranije da Copyright je zapravo legalan i da možeš spremati i preuzeti tekst , sliku ,fotografiju , itd... ali isključivo za svoju kućnu upotrebu!!!!

Ali zabranjeno je i nedopustivo europskim zakonom , svako javno objavljivanje i prodaja , dijeljenje , fotografiranje , kopiranje , i reći da je vaše djelo nad tuđim umjetničkim dijelima ,za koje nemate dozvolu ili pristanak autora !!!


Taj blog bi naročito trebali pročitati i oni koji krše ova zakonska autorska prava, neka znaju da nisu baš tako lukavi, neranjivi i nevidljivi .



Rezime i poanta ove opširne teme ?


Pozitivno i drago mi je da još uvijek opstaje sloga , podrška i kolegijalnost pravih , pozitivnih i vjernih umjetnika , kolega i prijatelja koji se bore za pravednost . Kapa do poda svima koji poštuju i vole tuđi uložen trud, rad ,ideju i kreativnost!

Naravno da niti ja, niti nitko nije, niti ne može biti potpuno zaštićen ,čim je javno izložen i izložio javno svoje radove svojim pratiteljima , ali barem ćemo znati iole zaštiti sebe , svoje slike, ime , i svoje web stranice .

Važno je dati garanciju svakom tko posjeduje vašu sliku certifikatom ,potpisom i da stojimo iza svojih djela ... to bi trebala biti obaveza svakog slikara koji živi od svog rada da prema svim ljudima ,prijateljima , kolegama i kolekcionarima i onima koji kupuju, prepoznaju i cijene naše slike, budemo transparentni i iskreni!


Hvala svima koji su do sada čitali moje blogove i na podršci, strpljenju i čitanju ovog bloga !

Recent Posts

See All

Naslov : Što me inspirira ?

Vjerojatno smo svi koji se bavimo nekom vrstom umjetnosti, na svakom koraku, često na izložbama, u ateljeu, galeriji, od prijatelja, posjetitelja ili pak u intervjuima čuli to tako naizgled lako i n

bottom of page